Den Haag

In Den Haag geeft Mirjam op de donderdag les in de Tuinzaal van de
Maranathakerk aan de 2e Sweelinckstraat 156.

Het gaat haar niet alleen om stemoefeningen – de totale mens is belangrijk. “Ik luister naar de stem, maar ik kijk ook naar het effect van de stem, naar de adem en hoe deze geïntegreerd is in het dagelijks leven.”

“Wie (beter) wil leren zingen, denkt misschien dat de stembanden hiervoor het belangrijkste zijn. Zonder stembanden kom je inderdaad niet ver. Maar in mijn persoonlijke ontwikkeling als zangeres heb ik ontdekt dat je lichaamshouding en adembeweging van grote invloed zijn op het gebruik van je stembanden.
Dit probeer ik op mijn beurt weer door te geven aan leerlingen. In mijn lespraktijk wordt dan ook veel aandacht besteed aan houding en adembeweging. Maar het bezig zijn met muziek en het plezier daarin mag er niet onder lijden. Zingen is immers: muziek maken. Daarom werk ik tijdens de lessen graag spelenderwijs aan de techniek terwijl we aria’s en liederen (zowel klassiek als licht) instuderen.”

“Een stem is een gave, een cadeau. Samen pakken we dit cadeau uit, om het daarna met kennis en oefening verder te ontwikkelen.”